Close

Login

Close

Kayıt Ol

Close

Lost Password

Düşük Sistem Gereksinimli Hayatta Kalma Oyunları

Malumunuz ülkemizde dolar-tl kuru cidden el yakıyor. Bu bağlamda iyi bir oyun deneyimi yaşayabilmek için sistem toplamanız minumum 4-5 bin Tl bandında olacaktır. Bu da birçok kişi için oldukça yüksek rakamlar. Bu yüzden bugünkü listemizde bu tarz kaliteli bir sisteme sahip olmadan bile oynayabileceğiniz düşük sistem gereksinimli hayatta kalma oyunlarını derledik. Şimdi hayatta kalma nereden çıktı diyebilirsiniz, bu konuyu daha niş yapabilmek ve daha az bilinen oyunları size sunabilmek için biraz kategorilendirme yaptık. Bu sayede düşük sistemli bilgisayarlar için yapacağımız diğer listeler ile birlikte sizlere çok daha fazla oyun sunabileceğiz.

Düşük sistem gereksinimli hayatta kalma oyunları listemize başlamadan onu şunu belirteyim. Burada yer alan oyunları her bilgisayarın açacağının garantisini vermiyoruz. Bizler sadece sistem gereksinimleri konusunda sizlere daha minimal oyunlar sunuyoruz. Ne yazık ki bu oyunları oynayabilmek için bile belirli seviyede bir bilgisayara sahip olmanız gerekmekte. Aksi takdirde zaten video oyunu oynamanız mümkün değil. Listemizde yer alan içerikler, ortalama olarak 5-10 senelik eski bilgisayarlar düşünülerek hazırlanmıştır.

Depth

Düşük sistemler için en başarılı hayatta kalma oyunları listemizin 10. sırasında Depth var. Depth, bir su altında geçen hayatta kalma oyunudur. Tamamen su altında geçen video oyununda suyun altında hazine toplamaya çalışıyorsunuz. Elbette oyun bu kadar kolay değil, çünkü siz bunu yaptığınız sırada oyundaki köpek balıkları da sizi öldürmeye çalışıyor.

Multiplayer desteği olan oyunu arkadaşlarınız ile oynadığınızda çok daha fazla keyif alacağınızı garanti edebilirim. Oyunda yer alan silah çeşitliliği ise birçok oyuncuyu memnun edebilecek bir seviyede. Sistem gereksinimleri ise listemizin için ortalama standartlarda.

No More Room In Hell

Düşük sistem gereksinimli hayatta kalma oyunları listemizin 9.sırasında No More Room In Hell var. Oyunda sürüsüne bereket gelen zombilere karşı hayatta kalmaya çalışıyor ve bulunduğunuz yerden kaçışınız için malzeme topluyorsunuz. Ayrıca yine bu tarz oyunlarda görmeye pek alışık olmadığımız bir senaryoda oyunda yer alıyor. Üstelik bu senaryo oldukça kaliteli. Oyun boyunca senaryodan sıkıldığım bir an olmadı.

Oyunun grafik kalitesi ise listedeki diğer oyunlardan biraz daha iyi. Lakin bunun yanında sistem gereksinimlerinin de bir tık yükseldiğini söylememiz lazım. Son olarak oyunu arkadaşlarınız ile birlikte oynadığınız takdirde oyundan alacağınız zevkin çok daha fazla olacağını belirtelim. Üstelik bunun için oyunu satın almanıza gerek yok. Çünkü oyun tamamen ücretsiz. Tek yapmanız gereken bir steam hesabına sahip olmak.

Unturned

Listemizde 8. sırada kendine yer bulan Unturned’ın ise oldukça ilginç bir hikayesi var. Burada ki listemizde yer alan Unterned dışındaki oyunların tamamı bir şirket bünyesinde geliştirilmiş yapımlar. Unterned ise bu durumun direkt olarak dışında bir yapım. Çünkü bu oyunu yapan kişi 16 yaşında genç bir oyun yapımcısı.

Lakin bu genç arkadaşımız her şeye rağmen ortaya çok kaliteli bir yapım çıkarmayı başarmış. Genel olarak hayatta kalmaya çalıştığımız oyunda zombiler de bulunuyor. Oyunda kısıtlı olan yiyecekler ile yaşamaya çalışırken zombiler ise bu durumu daha da zorlaştırıyorlar. Son olarak belirtelim, oldukça düşük sistem gereksinimlerini sahip olan bu oyunu steam üzerinden ücretsiz olarak oynama imkanınız bulunuyor.

Left 4 Dead 2

Sanırım bu oyunu bilmeyeneniz yoktur. Bizim klasik olarak tabir ettiğimiz hayatta kalıp bir üs kurma konseptine biraz uzak bir oyun Left 4 Dead 2. Lakin sonuç olarak zombileri ödürmeye ve yaşamaya çalışıyorsunuz yani kısaca hayatta kalma diyebiliriz. Bu arada niye ise tüm oyun yapımcıları zombi konseptini oyunlarına entegre etmek için uğraşıyor. Listenin başından beri zombi konseptine sahip 3. oyunumuz oldu.

Steam platformunun geliştiricisi olan Valve tarafından geliştirilen Left 4 Dead 2 ilk olarak 2009 yılında piyasaya sürüldü. Oyunda akın akın üstünüze gelen zombileri arkadaşlarınızın desteği ile öldürmeye çalışıyorsunuz. Şahsi fikrim arkadaşlarınız ile birlikte bu listede oynamaktan en çok keyif alacağınız oyunlardan birisi olan Left 4 Dead 2’yi deneyim etmeniz yönünde.

Salt

Düşük sistemler için hayatta kalma oyunları listemizde ki belki de en farklı ve özgün yapım bu oyun olabilir. Salt oyununu sizlere daha önceden hiç deneyim etmediğiniz bir denizcilik deneyimi yaşatacak. Hiç bir şeye sahip değilken başladığınız oyunda, gerekli kaynakları toplayarak ve doğru hamleleri yaparak devasa bir gemi kaptanı bile olabiliyorsunuz. Kısacası bu oyuna Sea of Thieves’ın düşük bütçeli versiyonu diyebiliriz.

Gerçi grafik kalitesi gibi konularda düşük olsa da içerik doluluğu anlamında Salt’ın, Sea of Thieves’ı yeneceği kesin. Oyun gerçekten içerik zenginliği anlamında oldukça iyi bir iş çıkarmış. Ayrıca sistem gereksinimleri de bir hayli düşük. Eğer bu tarz oyunlardan hoşlanıyorsanız Salt’ı deneyim etmenizi şiddetle tavsiye ederim. Oyunun fiyatı ise 25 tl ve Steam platformu üzerinden satılıyor.

Seven Days To Die

Düşük sistem gereksinimli hayatta kalma oyunları listemizdeki sıradaki oyun ise Seven Days To Die. Bu oyun yapısı itibari ile Minecraft’a fazlası ile benziyor. Üstelik bu benzerlik sadece grafiksel açıdan yada crafting açısından değil, oyununun neredeyse her bir mekaniği Minecraft oyunundan çıkmış gibi duruyor. Ek olarak ise oyunun atmosferi Minecraft’a göre daha karanlık bir yapıya büründürülmüş. Bu sayede Seven Days To Die kendisini oynayan kişiye daha farklı ve özel bir his sunabiliyor.

Oyundan kısaca bahsetmem gerekirse, yine klasikleşmiş bir konu olan zombilerin olduğu dünyada hayatta kalma çabası içerisinde oluyoruz. Oyunu diğer hayatta kalma oyunlarından ayıran en önemli özellik ise oyunda yer alan uçsuz bucaksız crafting mekaniği. Dediğim gibi oyun Minecraft ile oldukça benzer, bu yüzden crafting açısından oyunumuz oldukça cömert davranıyor. Bu da sizin oyunu uzun süreler sıkılmadan oynayabilmenize sebebiyet veriyor.

How To Survive 1/2

Düşük sistemli hayatta kalma oyunları listemizin 4.sırasında ise How To Survive 1/2 var. Adı üstünde oyunun ismi bile nasıl hayatta kalırsınız. Oyunda diğer oyunlardan farklı olarak izometrik bir kamera açısı bulunuyor. Oyun ise bu kamerayı oldukça başarılı bir şekilde kullanıyor. Ayrıca bunun yanında oyunda oldukça kaliteli grafikler bulunuyor. Tabi bunun bit sonucu olarak sistem gereksinimleri de bir tık yükseliyor.

Oyunun konsepti ise yine zombili bir dünyada hayatta kalma çabası üzerine kurulmuş. Gerekli materyalleri toplayarak ve elinizdeki sınırlı cephaneyi doğru yerlerde kullanarak yaşamaya çalışıyorsunuz. Oyundaki zombilerin yapay zekası biraz sıkıntılı. Ama bu durum oyunun sistem gereksinimlerini çok daha fazla artırmaması için yapılmış olabilir.

Terraria

Listemizin 3. sırasında ise Minecraft’a benzeyen başka bir oyun var. Terraria 2011 yılında piyasaya çıkmış ve en kaliteli hayatta kalma oyunlarından birisidir. Üstelik oldukça düşük sistem gereksinimli bir oyundur.

Temel mekanikleri bakımından Minecraft’a oldukça benzeyen Terraria birçok kişi tarafından Minecraft’ın 2 boyutlu versiyonu olarak adlandırılan bir oyun. Oyunun temel mekaniklerinin çok benzer olmasından dolayı bu tarz söylemlerin olması oldukça doğal. Lakin Terraria bu tarz söylemler için oldukça kaliteli bir oyun. Hatta bazı konularda Minecraft’tan bile daha iyi olabilir. Mesela oyunun evreni ve keşfedilebilir içerik tarzı konularda Terraria açık ara çok daha fazla şey sunuyor. Ayrıca bu olmasa bile Terraria bir oyun olarak size çok daha farklı bir his sunuyor. Eğer klasik hayatta kalma oyun konseptlerinden sıkıldıysanız Terraria kesinlikle şans vermeniz gereken bir yapım.

Minecraft

Hayatta kalma oyunu olur da Minecraft olmaz mı hiç. Listemizin 2 sırasında bu oyun türünün efsanesi olan Minecraft var. Hem düşük sistem gereksinimleri ile hem de hayatta kalma konsepti ile bu türdeki en başarılı yapımlardan birisi Minecraft.

İşin açıkçası bu oyundan uzun uzun bahsetme istemiyorum. Zamanında youtube’un popülerleşmesi ile o kadar popüler oldu ki Minecraft, zaten bilmeyen kimse kalmadı bu oyunu. Üstelik istem gereksinimleri açısında da oldukça cömert bir oyun Minecraft. Düşük istemli bilgisayarlarda bile sıkıntısız bir şekilde çalışabiliyor.

Don’t Starve

Düşük sistem gereksinimli hayatta kalma oyunları listemizin ilk sırasında ise bir Klei Entertainment oyunu olan Don’t Starve yer alıyor. Listemizde yer alan oyunların birçoğunu kendi türünün öncüsü olarak tanımlayabiliriz. Her bir oyun hayatta kalma oyunlarına farklı bir bakış açısı getirdi. Don’t Starve’de bunu yapmayı başaran oyunlardan. Hatta belki de en başarılısını yapan oyun diyebiliriz.

İçerisine mizah katılmış oynanış unsurları, tatlı grafikleri ve kendine has anlatım tarzı ile Don’t Starve oldukça eğlenceli bir oynanış sunuyor. Hatta Don’t Starve, hayatta kalma oyunları içerisinde benim favori oyunum. Sistem gereksinimleri ise yine düşük sistemleri üzmeyecek bir seviyede. Ayrıca oyun çıkış yaptığından beri oyuna 4 farklı ek paket duyuruldu. Bu ek paketler de oyunun oynanışını tamamen değiştiriyorlar. Her biri nereden baksanız oyuna ekstra olarak +100 saatlık oynanış süresi ekliyorlar. Üstelik oyun şu anda ciddi bir indirimde. Almak isteyenler buradan satın alabilirler.

BONUS : This War Of Mine & Sheltered

Listemizi bitirmeden önce size 2 adet oyundan daha bahsetmek istedim. Bu oyunları düşük sistem gereksinimli oyunlar listemize direkt olarak dahil etmek istemedim. Çünkü bu oyunlar türünden dolayı herkese hitap edebilecek türde yapımlar değil. Bu yüzden bizlerde bu yapımları listemizin sonunda sizler ile paylaşmak istedik. Listemizin sonunda yer alan 2 yapımda birbirlerine oldukça benzer. 2 oyunda da 2 boyutlu bir kamera açısına sahibiz. Oyunlarda bir merkez üssümüz var ve amacımız bu üsleri geliştirerek hayatta kalmaya çalışmak. Tabi bu o kadar kolay değil. 2 oyunda da karşınıza bir sürü zorluk çıkacak. Özellikle This War Of Mine oyununda hayatta kalma elementleri çok daha zorlayıcı. Ayrıca oyunun da ciddi bir sistem eleştirisi ve savaş kötüdür mesajı verdiğini belirtmemiz gerek.

Sheltered ise post apokoliptik bir dünyada yaşam mücadelesi veren bir grup insanı konu alıyor. This War Of Mine oyunu ile büyük benzerlikler içermesine rağmen Sheltered oyunun en büyük farklılığı grafik yapısının piksel oyunlara benziyor olması. Ayrıca yine Sheltered oyununda karakterlerden çok olayların gelişimine daha fazla önem verebiliyorsunuz. This War Of Mine’da bu durum daha çok karakter özelinde gerçekleşiyor. Son olarak belirtmemiz gerek. This War Of Mine oyunun mobil versiyonu da bulunuyor. Oyun hoşunuza gittiği takdirde oyunu cep telefonunuzda veya tabletinizde de oynayabilirsiniz. Şahsen ben tüm platformlarda ayrı ayrı deneyim ettim ve bundan oldukça keyif aldım.

Uzun bir liste içeriğinin daha sonuna geldik. Umarız hazırlamış olduğumuz liste sizlere yardımcı olmuştur. Bunun yanı sıra aşağıdaki listelerin de ilginizi çekebileceğini düşünüyoruz.

İlgili İçerikler

0
0

    Yorum Yap

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Required fields are marked *

    Thanks for submitting your comment!